Sverige 2010, dokumentärfilm
Av: Johan Lundborg
Producent: Anita Oxburgh
Produktionsbolag: Migma Film AB

Längs leriga grusvägar och sliten asfalt rullar matbutiken S. Nilssons Livs fram. Chef, chaufför och butiksbiträde är Roger Nilsson från Veberöd och i hans affär finns allt den moderna människan behöver.
Butiken är inredd i en lastbil och rör sig över Skånes slätter varje vecka, året runt. Roger Nilssons rörelse är en film om en affärsrörelse som har gått i arv och vars fortsatta existens blir en angelägenhet för långt fler människor än bara far och son.
Butikens grundare är Sigfrid Nilsson, far till Roger Nilsson och numera motvillig pensionär. Det var han som köpte och inredde varubilen och lade upp de olika rutterna som följs än i dag.
Han körde i mer än 25 år innan verksamheten lämnades över till sonen och i höst kommer Sigfrid få uppleva en epokgörande förändring. Den gamla lastbilen ska bytas ut mot en ny modern. Roger Nilsson investerar för framtiden samtidigt som den ena lanthandeln efter den andra går i konkurs och bommar igen.
I takt med landsbygdens omvälvande förändring och den utdöende “bya-kulturen”, framstår varubilen alltmer som en landsbygdens skyddande ängel. Den har en viktigare funktion än att bara leverera livsmedel. Mer än en gång har varubilen på sin rutt råkat rädda livet på personer som blivit akut sjuka i sina ensliga hus. Mer än en gång har Roger Nilsson fått skotta ut gubbar och gummor ur igensnöade torp. Vore det inte för varubilen skulle många människor tvingas lämna sina hem och flytta till närmaste samhälle.

Filmregissören Johan Lundborg är uppvuxen i Björnstorps by utanför Lund, där han själv sedan barndomen varit trogen kund i varubilen. Roger Nilssons Rörelse är hans fristående uppföljare till dokumentärfilmen Det är svårt att flytta vuxna katter från 2005 som har visats på SVT ett flertal gånger.